Voor een heerlijk nachtrust is het hebben van een kwaliteit dekbed net zo belangrijk als het hebben van een goed matras. Waarom dan niet investeren in die nachtrust? Je zult jarenlang plezier hebben van een dekbed die bij je past en aan je persoonlijke behoeftes voldoet. Bij ons vindt je jouw kwaliteits donzen dekbed, 4 seizoenen dekbed, katoenen dekbed en synthetisch dekbed. Hieronder vindt je meer informatie om een juiste keuze te maken en tips voor een goed onderhoud van je dekbed.
Waarom een donzen dekbed?
Dons of donsjes zijn lichte veerpluizen van bijvoorbeeld de gans of een eend. Vanwege die samenstelling is dons milieuvriendelijk, omdat deze uit natuurlijke materialen is vervaardigd. Een belangrijk kenmerk van dons is dat zij zich gelijkmatig verdelen in de dekbedcompartimenten, zodat het dekbed de gebruiker gelijkmatig verwarmt. Tijdens onze heerlijke nachtrust verliezen we gemiddeld 2 dl vocht via onze lichaamsporieen. Een donzen dekbed neemt dit vocht zeer goed en direct op om dit vervolgens gedurende dag aan de omgeving af te geven. Dons is tevens erg licht van gewicht en zeer goed in staat om je lichaamswarmte goed vast te houden. Dit zorgt ervoor dat een donzen dekbed soepel om je heen ligt en ideaal is voor mensen die het snel koud hebben. Al deze belangrijke kenmerken zoals de optimale warmte isolatie, een uitstekende vochtregulatie in combinatie met zeer goede vochtregulatie kwalificeren een dons dekbed tot een eersteklas dekbed en is daarom ook het meest gebruikte dekbed in ons land.
Kies ik een enkel dekbed of een 4 seizoenen dekbed?
Indien jouw slaapkamer altijd een vast tempratuur heeft, dan is een enkel dekbed voldoende. Echter tijdens de koude wintermaanden of zelfs tijdens de herfst kun je het koud krijgen onder een enkel dekbed. Wel is dit voor eenieder anders en ligt aan de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. Iedereen heeft immers zijn eigen warmtebehoeftes en het enkel dekbed kan voor velen voldoende zijn. Een 4 seizoenen dekbed bestaat daarentegen uit 2 delen. Je kunt de 2 delen los van elkaar gebruiken, maar ook aan elkaar bevestigd door drukknoopjes. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit een zomerdeel en een voor- en najaarsdeel, die los van elkaar gebruikt kunnen worden. Bevestig je nu de 2 losse delen aan elkaar dan vormen ze gezamelijk het winterdeel. Tijdens de warme periodes gebruik je alleen het zomerdeel, een lekker dun dekbed. Wordt het iets kouder? gebruik dan het voor- en najaarsdeel. Daalt het kwik aanzienlijk en wordt het winter, bevestig de 2 delen dan aan elkaar om zo onder je optimaal isolerende winterdeel te liggen. Een 4 seizoenen dekbed biedt je dus een juiste dekbed voor alle jaargetijde.
Wat houdt de warmteklasse van een dekbed in?
Er zijn 4 warmteklassen. Elke dekbed kent zijn eigen warmteklasse en verteld hoe warm een dekbed is. De warmste dekbedden hebben een warmteklasse 1, geschikt voor de koude wintermaanden en voor mensen die het over het algemeen in de nacht snel koud hebben. Een dekbed met warmteklasse 2 kun je het hele jaar door gebruiken. Het is geschikt voor mensen die het niet te koud of te warm hebben. Warmteklasse 3 is bedoeld voor het voor- en najaar en tevens te gebruiken in warme kamers. Tot slot de warmteklasse 4. Een echte zomerdekbed dat zorgt voor een koele zomernacht en een heerlijk nachtrust. Resumerend warmteklasse 4, een dun zomer dekbed. Warmteklasse 2 en 3 voor het voor- en najaar. En gezamelijk vormen zij een dik dekbed voor de winter als warmteklasse 1.
Ben ik een bepaald warmte type?
Jazeker, we kunnen alle slapers in principe indelen in 3 typen. Let wel, dit zegt niets over het dekbed maar over jouw als persoon. We hebben de standaard, zuiver en zwoele slaaptype. De meeste mensen vallen onder een standaard slaaptype. Tijdens de warme periode slaapt dit type slaper onder een koel ventilerend dekbed. En in de winter zoekt hij/zij een warm dekbed op om hier heerlijk onder weg te dromen. Wij bevelen een 4 seizoenen dekbed aan, die zal fungeren als een all-year dekbed. Een zuiver type slaper heeft het vaak warm. Iemand die zelfs zonder dekbed slaapt of in ieder geval onder een koel dekbed ligt. De juiste keuze hier zal zijn een enkel dekbed. Ook een katoenen dekbed is optimaal, aangezien katoen lekker koel aanvoelt. Tot slot hebben we de zwoele slapers. Een zwoele slaper heeft altijd een dikke pyjama aan en zorgt ervoor dat hij/zij onder een dik dekbed ligt. Een type die het altijd koud heeft. Een dons dekbed is hier zeker aan te raden of een 4 seizoenen dekbed. Beide uitstekende keuzes.
Last van ademhalingsproblemen of astma?
In dit geval bieden onze anti-allergische dekbedden soelaas. Denk bijvoorbeeld aan synthetische dekbedden of een synthetische vulling, echter kan een donzen dekbed ook anti-allergisch zijn. Sterker nog, het wordt steeds meer aangeraden voor mensen met allergien. Astma of ademhalingsproblemen, een vorm van allergie, worden in het algemeen veroorzaakt door de huisstofmijt en niet door dons of veren. In tegenstelling tot wat men vaak denkt dat veren of dons de boosdoeners zijn voor atsma of ademhalingsproblemen, is het juist de aanwezigheid van de huisstofmijt dat leidt tot de genoemde problemen. Onze donzen dekbedden hebben in tegenstelling tot andere dekbedden zeer goede vochtregulerende eigenschappen, waardoor deze geen favoriete verblijfplaats is van de huisstofmijt. Tevens is het tijk van een dons dekbed zeer fijn geweven, hierdoor wordt het binnendringen van de huisstofmijt tegengegaan. Ook dragen deze dons dekbedden het NOMITE-keurmerk. Dit is voor de gebruiker een garantie dat het dekbed geschikt is voor mensen met een allergie.
Dekbed wassen en hoe te onderhouden?
Dekbedden hebben over het algemeen niet veel verzorging nodig. Wel geldt voor de verschillende soorten dekbedden dat je ze regelmatig lucht en opschudt. Hierdoor maak je de vulling lekker luchtig en los. Dekbedden hebben in de ochtend frisse lucht nodig, zodat het vocht dat tijdens het slapen is opgenomen, weer kan verdampen. Zorg ervoor dat je slaapkamer de nodige frisse lucht krijgt. Leg het liefst geen sprei op bed, het dekbed moet immers goed kunnen ademen. Klop je dekbed niet met een mattenklopper om zo je dekbed op te schudden. De tijk kan hierdoor beschadigd raken met als gevolg dat de vulling uit de tijk komt. Gewoon je dekbed met de handen opschudden en je zult het gewenste resultaat behalen. De meeste dekbedden zijn machine wasbaar. Het belangrijkste is dat je je houdt aan de wasvoorschriften die op het label staan. Doe het dekbed in de wasmachine, indien deze groot genoeg is, met een donswasmiddel of een fijnwasmiddel. Zelfs een milde shampoo is mogelijk. Was je dekbed op een wol-wasprogramma of een fijn-wasprogramma. Op de hand wassen in een badkuip behoort ook tot de mogelijkheden. Vervolgens je dekbed goed uitspoelen en op een lage tempratuur in de droger met eventueel wat tennisballen.